Skyr och hræringur

SAMSUNGPå Island så är en populär mellanmålsrätt skyr. Skyret kan mest liknas med kvarg/kvark eller som man beskriver det på finska Wikipedia: Skyr on islantilainen rahkaamuistuttava maitotuotte – Skyr är en isländsk kvargliknande surmjölksprodukt.

Skyr är också en oumbärlig ingrediens vid tillverkningen av den isländska rätten hræringur. Hræingur tillverkas genom att man blandar kall havregrynsgröt/havregrød med skyr och smaken har beskrivits som det vidrigaste man kan äta. Hræringur är en gammal isländsk rätt som kommer från tider då all mat skulle ätas, då mat var en bristvara på ön.

Skyr är något man kan finna i större delen av Norden i dagens läge och finns i många olika smaker. På bilden ser man en päron-skyr.

This entry was posted in Nordisk mat and tagged , , , . Bookmark the permalink.